Photo Rating Website
Strona początkowa predaj bytu pralk Beco premier cs3 pralki 385E
proba Valsalvy

aaaaCucinissimaaaaa

Temat: Proszę o interpretację wyników męża
" />Panie Doktorze, proszę o interpretację wyników mojego męża:

Czas upłynnienia w 37C (min.) - 10
Objętość (ml):4,6
Liczba plemników (mln/ml): 15,8

Ruchliwość w %:
(A): - 10
(B): - 31
(C): - 9
(D): - 50
Morfologia (%)
Prawidłowa: 2
Patologia główki: 94
Patologia wstawki: 3
Patologia witki: 1
Leukocyty (mln/ml) 0,7
Erytrocyty (mln/ml) 0,2
Aglutynacja (+)

Hormony:
LH 6,93 mlU/ml
FSH 5,02 mlU/ml
Prolaktyna 9,29mlU/ml
Testosteron - nie badano

USG jąder - najądrze prawe z obecnością zwłóknień, pomiędzy głową najądrza a jądrem widoczna torbiel.Próba Valsalvy po stronie lewej dodatnia, przy średnicach pojedynczych naczyń ściągających do około 2,5 cm- lewostronne ŻPN.

Mąż ma 31 lat, nosiciel boreliozy.

Co Pan myśli o takich wynikach? Czy jest nadzieja na ciążę przy takiej patologii główki? Ewentualnie jaką formę zapłodnienia by Pan proponował?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=70286



Temat: Wynik USG prostaty
" />W badaniu usg moszny oba jądra po 18-19 mililitrów.Oba wraz z najądrzem prawym jednorodne, bez cech zmian o charakterze ogniskowym.
Najądrze lewe w obrębie głowy z torbielami o średnicy 4 i 3 mm.Obustronnie miernie większa od fizjologicznej ilość płynu opłaszczającego jądra, o objętości nie przekraczającej 10 miliitrów. Próba Valsalvy ujemna.
Strefa centralna i przejsciowa z zaznaczonym powiększeniem o niejednorodnej echogeniczności, po stronie lewej z obecnością licznych mikrozwapnień (pozapalnych)
Bardzo proszę o interpretację tego wyniku, czy te mikrozwapnienia i torbiele mogą być przyczyną bóli męża mnei więcej w okolicy kości ogonowej? czy mogą być przyczyną złych parametrów nasienia i moich poronień? Czy trzeba pomyśleć o jakimś zabiegu? jeśli tak to jakim, bardzo dziękuję za odpowiedź:)
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=23548


Temat: żylaki powrózka - jak niezawodnie zdiagnozować?
" />Szanowny Panie,

Dzisiaj poddałem się badaniu w pracowni diagnostyki sonograficznej,efektem jest opis,w którym czytamy :"w obrębie powrózka oraz najądrza lewego naczynia żylne nieznacznie poszerzone,odcinkowodo 2,5 mm,w splocie żylnym powrózka w trakcie próby Valsalvy uchwytny jest wyrażny wsteczny przepływ-niewydolność zastawkowa". Jak,pańskim zdaniem,należy interpretować powyższy wynik. Rzecz jasna w kontekście wskazania do zabiegu usunięcia żylaków. Proszę przyjąć moje podziękowania za zainteresowanie poruszonym przeze mnie tematem.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=51506


Temat: Proszę o poradę!
" />
">Szanowny Panie Doktorze!
Proszę o interpretację wyniku Usg mojego męża oraz o poradę co dalej należy robić, jak się leczyć, jak poprawić parametry nasienia. Co może być przyczyny tak niskiej ilości plemników? Czy mamy szansę zostać rodzicami?

Jądro prawe o wymiarach 45x26x20mm, lewe 43x24x19mm.
Oba jądra o echu jednorodnym.
Najądrza prawidłowe. Międzyosłonkowo po stronie lewej stwierdzono złóg o wielkości 3mm. Naczynia żylne splotu wiciowatego lewego podczas spokojnego oddychania o śr. do 2mm. Podczas próby Valsalvy (jedynie w jej początkowym okresie) widoczna jest w nich niewielka fala przepływu zwrotnego z towarzyszącym poszerzeniem do max. 2,2mm. Naczynia żylne powrózka nasiennego prawego o śr. do 1,8mm. Nie stwierdzono w ich obrębie fali przepływu zwrotnego podczas próby Vasalvy.
Czy operacja powrózka nasiennego może dać poprawę nasienia w tym przypadku?

Ogólna ilość plemników plemników 1 mm³ utrzymuje się w granicy 5-6 milionów, z czego ok.65-75% jest martwa.
Ob.ejakulatu - 4mil
Barwa- biała
Czas upłynnienia- 30min.
pH - 8
leukocyty – 3-4 wpw
nabłonki – 0-1wpw
erytrocyty - -----

Pozdrawiam!
Dorota
Myślę że nie Z poważaniem Jd
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=13744


Temat: Żylaki powrózka
" />Witam,
Czy żylaki powrózka II stopień mogą być przyczyną słabego nasienia(cryptozoospermia)?
Czy należałoby wykonać operację?
Jest jeszcze informacja - niewielka dodatnia próba valsalvy.
Nas nikt nie przekonywał do operacji, przygotowujemy się do ISCI.
Sama nie wiem, czy lepsza byłaby taka operacja, czy zabieg ISCI.
Pozdrawiam.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=14965


Temat: Badanie USG jąder
" />Pan Kasiu,
Próba Valsalvy polega na ocenie wypełnienia się zylaków po napięciu tłoczni brzusznej. Jeżeli więc jest ona nieznacznie dodatnia to znaczy, że operacja dała efekt.
Torbielki w jadrach powstają w wyniku wypełnienia przestrznie płyne nasiennym lub przesiękiem. jest to proces dynamiczny i wcale nie znaczy, ze torbielki nie ulegnął zmniejszeniu.
Z punktu widzenia rozrodu najwazniejsze jest jednak czy parametry nasienia uległy polepszeniu po operacji. Jacek Szamatowicz
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=1526


Temat: czestoskurcz nadkomorowy
Droga Kasiu,częstoskurcz komorowy jest groźniejszy od tego nadkomorowego-przede wszystkim dlatego,że do cz.komorowych zalicza sie m.in mogotanie komor-jedną z najpowazniejszych arytmii,która może prowadzić nawet do śmierci. Probami przerwania częstoskurczu nadkomorowego mogą być m.in proba Valsalvy,czyli wlaśnie proba parcia,obmywanie twarzy zimną wodą, glębokie i dość wolne oddechy,lub też przyjęcie leku,jeśli oczywiście mamy jakiś przyjmowac:). Jeśli częstoskurcz bardzo daje sie we znaki i uniemożliwia normalne funkcjonowanie,zaleca się np. ablację,ktora niszczy ognisko,w ktorym powstaje nieprawidlowy przyspieszony rytm. pozdrawiam serdecznie,Asia:).
Źródło: kardiologia.nethit.pl/viewtopic.php?t=876


Temat: ABLACJA-usunięcie arytmii-czy niebezpieczna?19LAT
witam, Ja natomiast stoje przed decyzją o zabiegu ablacji. Przez 9lat byłam pod opieką poradni kardiologicznej w związku z wykryciem zespołu Barlowa(wypadanie płatka zastawki mitralnej).Gdy skonczyłam 18lat przestałam sie leczyc, poniewaz wyjechałam za granice a napady częstoskurczu były sporadyczne.Gdy wróciłam do Polski i udałam sie do kardiologa, aby sprawdzic stan swojego serducha ordynator kardiololgii pewnego szpitala po badaniu(tylko stetoskopem)powiedział, ze jestem zdrowa i nie powinnam sie denerwowac, bo jestem zbyt nerwowa.po 2 tygodniach od tej wizyty trafiłam na oddział ratunkowy z tętnem 180/min, gdzie po próbie valsalvy i połknięciu dokładnie 5 tabletek(w tym propranolol, hydroxyzyna)i po 3 zastrzykach, które mi nic nie pomogły, w koncu podano mi adenozyn 6mg(bardzo nieprzyjemne uczucie podczas podawania Zastrzyku), po którym atak ustał. Po powrocie do domu udałam sie prywatnie do kolejnego lekarzapodopiecznej wyzej wymienionego ordynatora, który stwierdził, ze jestem zdrowa) i okazało się, ze mam napadowy częstoskurcz węzlowy(nie wiem, czy to można utożsamiac z WPW). Lekarka dała mi adres do Dr Krzysztofa Błaszyka z Poznania i poleciła mi zabieg ablacji-przeczytałam wszystkie chyba juz linki jakie odnalazłam na wyszukiwarce i dalej nie jestem pewna, czy mam sie zgodzic na zabieg ablacji czy nie-podobno te moje ataki są niebezpieczne dla płodu dziecka a planuje w przyszłosci zajść w ciąże.
Ps. chciałabym sie dowiedziec jak czesto zdazają wam sie takie ataki i co w takich sytuacjach robiecie??czy ktos miał podawany adenozyn?prosze o odpowiedz
Pozdrawiam Ania
Źródło: kardiologia.nethit.pl/viewtopic.php?t=323


Temat: skurcze dodatkowe?? luźne rozmowy jak z nimi żyć/walczyć ?
Poczytaj sobie ogólnie o częstyskurczu, co to jest i co możesz zrobić. Wiele informacji znajdziesz w internecie (google). Jedną z metod jest tzw. próba Valsalvy o której możesz poczytać tu http://www.cardiologyjournal.org/darmowy_pdf.phtml?indeks=83&indeks_art=1059&VSID=5ee182169176bdbdd5f680cc11646156
i tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Próba_Valsalvy
Co do pani kardiolog która każe Ci się do tego przyzwyczaić to według mnie zawsze warto skonsultować swój problem z więcej niż jednym lekarzem.
Źródło: arytmiaserca.pl/viewtopic.php?t=299


Temat: skurcze dodatkowe?? luźne rozmowy jak z nimi żyć/walczyć ?
Częstoskurcz trwał około 40 minut. Zdążyłem wsiąść w samochód i pojechać do szpitala. W szpitalu od razu zrobili mi EKG na którym wyszedł częstoskurcz.


Czytałem troche o AVNRT i z tego co mi wiadomo często jest on inicjowany skurczem dodatkowym, potwierdził to kardiolog z którym rozmawiałem. W moim przypadku prawie na pewno tak właśnie było. Wpierw były skurcze dodatkowe które wyjątkowo mocno nasilały się z minuty na minute aż serce przeskoczyło w częstoskurcz. Nie brałem wtedy żadnych leków, w chwili częstoskurczu wziąłem 1,25mg Concor Cor co najprawdopodobnie spowodowało przerwanie częstoskurczu po tych 40 minutach. Próba Valsalvy i zimna woda na twarz nic nie dawały.
Co do holtera to trzeba pamiętać że pełną diagnoze EKG można wystawić na podstawie EKG 12 odprowadzeniowego. O ile holter nie będzie 12 odprowadzeniowy to może być sytuacja gdzie częstoskurcz uda się zapisać ale na podstawie tego zapisu nie będzie dało wiele o nim powiedzieć.
Źródło: arytmiaserca.pl/viewtopic.php?t=299


Temat: SPOSOBY WYRÓWNYWANIA CIŚNIENIA - ANKIETA
" />Ankieta jest na samej górze Ja mam problem bo jak przedmuchuje próba Valsalvy to coś lewe ucho mam niedrożne.Chyba musze iść do laryngologa.Wiesz skąad to sie może brac?
Źródło: spearfishing.pl/forum/viewtopic.php?t=92


Temat: Próba Valsalvy dodatnia
" />Otrzymałem taki wynik usg jąder - próba valsalvy dodatnia przy średnicach naczyń 3 mm. Proszę powiedzieć co to oznacza i czy to jest dobry wynik czy raczej zły?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=54280


Temat: WPW u córki
WPW u córki

Dzień dobry. Jeśli to możliwe proszę radę. Mam 6 letnią córkę z bardzo słabą postacią zespołu Ebsteina. Do lutego tego roku wszystko było OK (wystarczyły coroczne wizyty kontrolne w CZMP w Łodzi). W lutym tego roku miała pierwszy częstoskurcz przerwany w szpitalu Cordaronem. Potem było jeszcze kilka (230 uderzeń bez przerwy). W Łodzi stwierdzono WPW. Ustawiono ją na metocard w czerwcu. Po 1,5 miesiąca atak znów się powtórzył i przerwał go znów Cordaron dożylnie (adenocor nie działał). Po kolejnej wizycie w szpitalu z początkiem sierpnia zmieniono lek na rytmonorm (75mg+75mg+37,5mg). Po 3 dniach w szpitalu znów był atak, ale przeszedł po 3 próbie Valsalvy. Wypisano nas do domu. Na rytmonormie powiększył się QRS na 0.12. W domu znów 2 ataki - słabe - przeszły po Valsalwie. Znów córka trafiła do szpitala na badania. Próba wysiłkowa nic nie wykazała. W sobotę atak znów się powtórzył i już sam nie przeszedł - podano dożylnie rytmonorm i się ustabilizowało. Niestety QRS i PQ się zwiększyło, więc lekarze zdecydowali się na zmianę na sotalol. Mówią też o ablacji i stąd moje pytanie.
Co wg. Pana jest lepsze? Czy ablacja w tym wieku jest bezpieczna dla dziecka? Wyboru w lekach już raczej nie ma. Leki taż nie są zbyt bezpieczne. Co Pan sądzi? Jeśłi to możliwe proszę o radę.
Pozdrawiam

Widy, e Pan Edward się już nie pojawia. Szkoda. Może ktoś z Was miał podobny przypadek. Córka ma już termin ablacji. Od lutego tego roku 11 ataków, z czego 7 przerwane szpitalnie. Trzy razy zmiana leków. Boimy się ablacji, ale córka jest już bardzo zestresowana. NIe biega, nie chce się bawić, ciągle mówi, że boi się kolejnego ataku. Może ktoś miał podobny przypadek.?
Źródło: arytmiaserca.pl/viewtopic.php?t=613


Temat: zespół wpw

Jak wykonuje się próbę Valsavy?
Czy przy skurczach dodatkowych te metody też mogą być skuteczne?


mirula - przepraszam za literówkę - jest to próba VALSALVY.
polega ona na wydmuchiwaniu powietrza z płuc do nosa przy zamkniętych ustach i uciśniętych skrzydełkach nosa, powoduje to zwiększenie napięcia nerwu błędnego, przez co może doprowadzić do przerwania częstoskurczu.

Dobrze opisuje to artykuł: http://www.cardiologyjournal.org/darmow ... cc11646156

"Próba Valsalvy jest podstawowym niefarmakologicznym zabiegiem stosowanym w diagnostyce i leczeniu częstoskurczów pochodzenia nadkomorowego, np. nawrotnego częstoskurczu węzłowego lub trzepotania przedsionków. Mechanizm działania polega na zwiększeniu napięcia nerwu błędnego w ostatniej fazie VM, co powoduje hamowanie częstości depolaryzacji węzła zatokowego i szybkości przewodzenia w łączu przedsionkowo-komorowym. Jeśli łącze to jest istotną składową pętli reentry częstoskurczu, wykonanie VM może doprowadzić do jej ‟rozerwania” i przywrócenia rytmu zatokowego. Jeśli częstoskurcz wynika z krążenia pobudzenia poza łączem przedsionkowo-komorowym, które przewodzi tylko pobudzenia do pęczka Hisa i dalej do komór, wówczas można zaobserwować obecność nieprzewiedzionych do komór załamków P lub falę trzepotania przedsionków. W tym przypadku VM ma znaczenie diagnostyczne. Jeśli VM nie powoduje żadnych zmian w zapisie EKG, to jest bardzo prawdopodobne (ale nie pewne), że łącze przedsionkowo-komorowe nie jest ani częścią częstoskurczu, ani nie przewodzi go do komór. Należy pamiętać, że warunkiem przeprowadzenia VM jest właściwe wyjaśnienie choremu przebiegu próby, dobra współpraca i stabilny stan układu krążenia."

Nie wiem zupełnie czy ma to jakiekolwiek zastosowanie w walce ze skurczami dodatkowymi.

A odnośnie przerywania częstoskurczów to przypomniała mi się jeszcze jedna metoda - prowokowanie odruchów wymiotnych.
Źródło: arytmiaserca.pl/viewtopic.php?t=201



Cucinissima

Designed By Royalty-Free.Org